Sunday, February 20, 2011

Pinjaman Pelajaran Kerajaan Selangor Sudah Dapat!


Wahhhhhhhhhh!!
Hari ni aku sangat happy! Duit pinjaman pendidikan negeri  Selangor dah di bank in dalam akaun aku! Setelah sekian lama aku bersabar akhirnya kesabaran aku tu berbayar jugak pagi tadi. Tak sangka langsung. Mula-mula nak pegi transfer duit kat akaun orang lain. Lepas transfer je cam bese la kan keluar resit. Time keluar resit tu, da nak buang da sebab tau dalam akaun bank islam aku mmg tinggal RM8 je. Tapi time nak buang resit tu, tibe2 kat skrin ATM tu tulis baki akaun aku..

Perghhhhhh! terkejut bai. Duit aku da jadi berlipat kali ganda. Sah pinjaman aku da masuk. Tengok balik resit tu sbb cam tak caye lagi. Sah! Mmg betol pe yg aku tngok kat skrin ATM tu. Terus senyum je. Tak pikir panjang aku terus keluarkan RM****  tuk bayar hutang abg aku. Aku pinjam duit die time nak beli PC sem lepas. Lepas da keluarkan duit tu aku terus col Farid bg tau duit pnjaman da masuk. Terkejut gak mamat tu. Kt org punya la bajet duit pinjaman ni masuk dalam bulan Mac tapi kali ni masuk awal plak. Tu yang terkejut giler tu.

Aku tak amek pinjaman PTPTN sebab nak bayar balik interest die tinggi. Cukup la aku dah terkena masa buat pinjaman PTPTN masa diploma dulu. Sem lepas aku ade gak apply PTPTN tapi tak jadi amek sebab dok pikir pasal interest tu la. Kebetulan kerajaan Selangor de wat tawaran pinjaman pendidikan negeri untuk anak Selangor yang sambung belajar dan tiada sebarang cas dikenakan. Maksudnya banyak mana aku pinjam, banyak tu jugak la aku kena bayar balik. Tu yang terus apply pinjaman ni. Tapi kalo nak compare dengan PTPTN, duit pinjaman kerajaan Selangor ni masuk lambat. Tu risiko yang aku kena tanggung. Lama gak pikir. Last2 aku jadi gak amek pinjaman pelajaran kerajaan Selangor ni. Tu yang baru dapat duit sem ni. 
No PTPTN!
Lepas dapat je duit pinjaman ni, dalam kepale terus  terpikir nak satelkan semua hutang aku. Selagi hutang aku tak satel, selagi tu hati aku tak tenang.  Bukan sikit. Banyak tu. Tu yang nak satelkan cepat2. Lame gak la aku tunggu duit pinjaman ni nak masuk. Dari sem lepas lagi dok tunggu. Dah semester kedua baru masuk. Selamat masa awal sem hari tu abah aku de tolong bagi duit kat aku. Kalo tak, tak tau la cam mane nak survive hidup. Dala duk umah sewa. Nak tak nak memang kena pakai banyak duit. Tapi still tak cukup lagi. Tu yang dok mintak pinjam duit kawan-kawan dulu. Selamat dorang ni ok. Kalo tak bagi pinjam leh mati kering gak la kan. so da dapat duit ni, nanti masa nak bayar harap2 aku tak liat nak bayar. hehe

12 comments:

  1. la,bkn nk gtau..kalau x da lame ak apply..

    ReplyDelete
  2. la..dah ko x tanye..
    haha
    ko amek PTPTN ke?

    ReplyDelete
  3. wuuu...awe kaya.. Jom2...awe nk blnja mkn bufet..

    Setelah melalui proses pose paksaan utk brjimat..da ley nafas sket. Hehe..

    wan: Ko apply jeh skrg..bulih ja..dri trus pnjm ag.

    ReplyDelete
  4. jom, awe nak blanje..hahaha

    ak bru je apply ptptn..
    tp dulu ak xpenah pon pnjam pt..
    skang bru pnjm..
    tp tu pon xluluskan lg..
    hehehe

    ReplyDelete
  5. farid - pale hotak ko! ko tu lg kaye..nnt dpt duit hadiah anak selangor lagi..haaaa...siap ko..aku nak paw ckup2! haha
    wan - ko jgn amek pt wan..amek pnjaman selangor..PT cekik darah weyh..mnangis nk bayar nnt..haha

    ReplyDelete
  6. jap2..asal farid dpt hadiah anak selangor??
    weh, cite cpt..

    ReplyDelete
  7. die nk applt sem lpas tp parent die due2 keje lg..
    sem nie ayah dye pencen..
    so lpas la syarat nk apply..
    tu yg giant tu apply sem nie..
    hahahaha

    ReplyDelete
  8. tumpang tanya, temuduga dia senang tak? bhs inggeris ke melayu eh?

    thanks :)

    ReplyDelete
  9. sng sangat..BM je pon..die bnyak tanya pasal kos yg kte blaja tu ngan pasal negeri slangor..tu je :)

    ReplyDelete
  10. contoh2 soalan yg dia tanye ape ek?
    harap ley share.. :)

    ReplyDelete
  11. giler laa....dh pinjam duit ptptn masa dip, lepas tu pinjaman negeri selangor plak...bnyk kene bayar nie..

    ReplyDelete
  12. Lama tak tnggu duit tu masuk?! Sbb saya tnggu till now still tk dpt oh :(

    ReplyDelete